Управление на традиционните знания в сферата на художественото творчество и изкуството - Борисова, Владя (Научни трудове, 2005)
Студията разглежда интересен и значим въпрос за теорията и практиката както в сферата на интелектуалната собственост в частност, така и в сферата на стопанството като цяло. Изследването представя, обсъжда и предлага обобщен анализ на т.нар. нов обект на интелектуална собственост, наричан традиционни знания. Изведени и разгледани са основните характеристики и специфики на обекта, като акцентът е насочен преди всичко към традиционните знания в сферата на художественото творчество и изкуството.Изградена е основната рамка, очертаваща параметрите в съдържателния обхват на обекта традиционни знания. Дадени са дефиниции за различните елементи на традиционните знания, пряко и косвено обособяващи ги като обект на интелектуална собственост. Изведена и доказана е връзката на традиционните знания с културно-историческото наследство на общността. Традиционните знания са представени като конкурентно предимство на общността в резултат, на което е подчертана икономическата им значимост като обект на интелектуална собственост.Изследването обхваща, така също и съществуващите и потенциално възможните форми и начини на управление на традиционните знания в сферата на художественото творчество и изкуството. Представени са няколко модела на управление в зависимост от актуалния икономически и/или обществен интерес. Студията предлага специфичен подход в разбирането на явлението традиционни знания и по- конкретно на тяхната стопанска и социокултурна значимост.