Дискусия: проблеми пред българското висше образование - Кожухаров, Христо (Научни трудове, 2007)
Посочени са проблемите на образованието, свързани с необходимостта от приемането на концепция и изработването на нейна основа на стратегия за реформата в образованието, при запазване идентичността на националната ни култура. Разгледани са въпроси, имащи отношение към висшето образование у нас: съдържание на учебните планове и програми, самостоятелната работа на студентите, тяхната мотивация, кредитиране, мобилност в обучението, форми на изпитване и др. Отделено е необходимото внимание на качеството на обучение и ролята на преподавателя в учебния процес, на неговата научноизследователска работа, научно израстване и атестиране, на заплащането на неговия труд. На основата на съществуващите проблеми е разгледана необходимостта от приемането на нов Закон за висшето образование.