ЕС: дебатът за интеграционната парадигма и проблемите на източното разширение - Георгиев, Андрей (Научни трудове, 2007)
Източното разширение на ЕС (ЕС-10+2) е показано в неговата двойна функция: като източник на конфликти и като двигател за преосмисляне на основни принципи в европейския интеграционен проект. Във фокуса попадат свързаните с ЕС-10+2 проблеми на единния пазар, бюджетната реформа, на вътрешната и външната конкуренция, на постиндустриалното и догонващото развитие. Разгледана е темата за пределите на разширяващия се ЕС. Дискутират се характерът, дълбочината и насоката на настъпващите промени в ЕС, дилемите и възможностите на ЕС-10+2 в този контекст.