Принцип за счетоводната двойственост в контекста на оптимизацията на пасивното проявление на стойността - Трифонов, Трифон (Научни трудове, 2007)
В студията се разглежда актуалният въпрос за обосноваването на принцип, а не само на метод, на счетоводната двойственост в светлината на счетоводното оптимизиране на пасивите на предприятието. Теоретично се доказва необходимостта от съответното оптимизиране като допълнение на съществуващото по отношение на активите. Въз основа на макроикономическата теория за капиталовата структура се предлага усъвършенстван модел на финансовия отчет за доходите.