Логика и механизъм на метода на най-малките квадрати - Чолаков, Никола (Научни трудове, 2007)
Методът на най-малките квадрати и неговото приложение при линейните статистически модели заема централно място в статистическата теория и практика. В студията се разглежда методът на най-малките квадрати в различни направления на статистиката – от регресионния анализ до репрезентативните проучвания, иконометричното моделиране и прогнозиране. Акцентът е поставен върху общата методологична основа на приложенията в иначе отдалечени предметни и проблемни области, в т.ч. на дълбоката връзка между обикновения и обобщения метод на най-малките квадрати и други подходи и методи на статистиката. Набелязват се основните насоки на анализа и най-съществените моменти в съответните методически последователности.