Аналитичен модел на вътрешнополитическа криза - Симеонова, Елена (Научни трудове, 2008)
Настоящата студия представя аналитичен модел на вътрешнополитическа криза. Той е проектиран, за да направи възможно “измерването” на стабилността на политическата система в период на преход от авторитаризъм към демокрация чрез анализ на вътрешнополитическите кризи, които възникват през този период в рамките на системата. По характер е агрегиран, защото се състои от три основни компонента – темпорален, формален и теоретичен. Те интерпретират взаимовръзката вътрешнополитическа криза – политическа стабилност от различни гледни точки. Това дава възможност изследваният обект да бъде поставен в различни аналитични перспективи.