Специфика на висшето икономическо училище и възможности за децентрализиране на неговата система за управление - Ангелов, Ангел (Научни трудове, 2007)
В студията е анализирана спецификата на висшето икономическо училище като голяма непроизводствена организация. Анализът акцентира върху образователния продукт, образователния процес, крайния продукт и основното структурно звено на висшето училище – факултета. Направена е изчерпателна характеристика на образователния и крайния продукт на висшето училище.Обоснована е необходимостта от проектиране и създаване на факултети от нов тип – по-големи по обхват и размер, които да бъдат превърнати в основни структурни звена. Едва след това да започне децентрализация на системата за управление.Анализирана е връзката и зависимостта между големината на факултета и неговата самостоятелност, включително и финансова, както и възможностите за децентрализиране на системата за управление на базата на факултети от нов тип.