Причини за нарастването на разходите за медикаменти, покривани от обществените фондове: методи и модели за ограничаването им - Цветков, Веселин (Научни трудове, 2009)
В студията са разгледани някои от причините за наблюдаваното повишение на разходите за медикаменти в края на миналия и началото на новия XXI век. Обърнато е внимание на неравенството в разпределението на доходите като причина за въвеждането на всеобщо здравно осигуряване. Доказано е, че този процес води както до повишаване на степента на моралния риск за потребителите, така и до нарастването на обществените разходи. Анализирани са пазарните дефекти, с които се характеризира фармацевтичният пазар, като допълнителни основания за намеса на държавата. Разгледани са последователно методите и моделите, използвани в развитите страни за ограничаване на обществените разходи. Отделено е специално внимание на мерките, влияещи върху предлагането, търсенето и чисто пазарните инструменти за ограничаване на разходите на лекарствени продукти. Като източници са използвани българска и чуждестранна литература, периодични издания, монографии, както и интернет източници.