Планиране на труда на програмистите при изграждане на информационни системи - Цанева, Моника (Научни трудове, 2008)
Голяма част от изследванията в областта на управлението на софтуерни проекти са насочени в посока как да бъде намалено времето за разработка, но не и как да бъде оценена трудоемкостта на задачите и продължителността на тяхното изпълнение. Настоящата студия предлага методика за оценка на плановата трудоемкост и времето за изпълнение на задачите при системното и приложно програмиране на бизнес софтуера. За целта са дефинирани основните групи фактори, които оказват влияние на трудоемкостта и продължителността на разработката на софтуер, а именно:Вид и сложност на създавания програмен модул;Адекватност на средата за разработка, организация на данните и платформата за изпълнение към вида на изгражданите софтуерни компоненти;Съдържание и оформление на проекта на възложения за разработка програмен модул;Квалификация и заинтересованост на програмистите.Предложен е подход за оценка на сложността на програмните модули. Разгледани са характеристиките на системната програмна среда за разработка и на инфраструктурата за изпълнение, които са съществени от гледна точка на трудоемкостта на реализацията на всеки отделен тип софтуерни компоненти. Дефинирани са основните елементи на проектните решения, които оказват влияние върху трудоемкостта на програмната реализация. Набелязани са някои аспекти, които определят равнището на квалификация на програмистите, както и тяхната мотивация при изпълнение на възложените им задания. Като краен резултат, въз основа на дефинираните фактори, е създадена методика за оценка на планираната трудоемкост и продължителност на разработката на софтуерни компоненти на бизнес приложения.