Изследване на технологиите за създаване на Интернет базирани бизнес приложения - Велев, Димитър (Научни трудове, 2009)
В студията са анализирани спецификите на технологиите за разработка на Интернет базирани бизнес приложения. Представени са изискванията за изграждане на такива приложения и са посочени основните проблеми за решаване. Дефинирани са основните категории Интернет базирани бизнес приложения и накратко са посочени характерните особености за всяко едно от тях, както и потенциалните им потребители.Студията акцентира върху анализа на отделните софтуерни технологии за разработка на Интернет базирани бизнес приложения, като детайлно са представени характерните особености на всяка една от тях. Анализирани са софтуерните технологии и езици на водещи фирми в тази област, като е обърнато внимание и на използването на отворени стандарти и решения.Особено внимание е обърнато на анализа на технологиите за разработка на Интернет базирани бизнес приложения в светлината на развитието на концепцията за Web 2.0 и са посочени не само новите моменти в тази концепция, а и приложението на отделните ? компоненти за усъвършенстване на функционалността и разширяване на обхвата на Интернет базираните бизнес приложения, както и някои въпроси, които предстои да бъдат решени във връзка с други технологии, поддържащи бизнес модели и процеси в WWW.