Аспекти на научната етика - Цакова, Виолета (Научни трудове, 2009)
В студията се анализират и предлагат за дискусия широк кръг проблеми на научната етика в нейните проявни форми. Разглеждат се етичните аспекти на редица отношения, които възникват между учените в процеса на научното общуване, при обсъждането, оценяването и публикуването на резултатите от научните изследвания.Специално внимание е отделено на същността и дефектите в механизма на оценяване и израстване на научните работници, формите на интелектуална експлоатация в науката и на плагиатството.Дадени са идеи и предложения за решаване на много от изведените проблеми.