Анализ на печалбата и рентабилността от основната промишлена дейност - Чуков, Кръстьо (Научни трудове, 2009)
В представената студия са разгледани методики за анализ на печалбата и рентабилността от основната дейност на промишленото предприятие.В логическа последователност е изведена и представена методика за анализ на печалбата от продажби на продукцията. На базата на критичен анализ се аргументира подходът за разграничаване на влиянието на промените в обема и асортиментната структура на продукцията. С оглед организацията на създаването по счетоводен път на информацията се обособяват трите фактора-съставки на себестойността на продадената продукция – разходите за основната дейност, разходите за продажби на продукцията и административните разходи. Като цяло методиката позволява да се установява и дава оценка за влиянието на преките фактори върху отклонението между фактическата и критерийната величина на печалбата.Застъпва се тезата, че е правомерно, съобразно икономическата логика, анализът на рентабилността на продажбите да се базира на резултатите от показателя „пълна себестойност на 100 лв. продукция“. Последният показател, с оглед на целите и задачите на анализа, може да се анализира в различни аспекти, свързани с различните класификации на разходите, формиращи себестойността на продадената продукция.На базата на критичен анализ е изведена и представена методика за анализ на рентабилността на активите, заети в основната промишлена дейност. Аргументирана е необходимостта и възможността за задълбочаване на аналитичната оценка на рентабилността на производствените активи в насоките, отговарящи на трите фактора – промените в коефициента на натовареност на дълготрайните материални активи, промените в коефициента на заетост на краткотрайните активи и промените в рентабилността на продажбите. Съобразно с това е изведен и предложен усъвършенстван, разширен модел на Дюпон за детерминиран факторен анализ на рентабилността на производствените активи. Направена е илюстрация с конкретен пример. Използваните цифрови данни в студията са примерни.