Иновативни подходи за определяне на потребностите от обучение - Миронова, Надя (Научни трудове, 2010)
Модерната управленска практика се основава на тезата, че непрекъснатото повишаване на техническите умения, теоретичните знания и нагласата за сътрудничество между работниците и служителите чрез обучение са от съществено значение за насърчаване на процеса на иновация. Адекватната система за определяне на нуждите от обучение спестява излишни разходи, мотивира служителите и прави приемливи и обосновани разходите за квалификация от гледна точка на мениджмънта. По тази причина определянето на необходимостта от обучение е не просто първи етап от процеса на систематично обучение на човешките ресурси, а ключов фактор за неговата ефективност. В контекста на оценките за ефекта от обучението все по-актуален става въпросът за разработването на методики за оценка на потребностите от професионално обучение. Цел на студията е да се усъвършенства оценката за необходимост от продължаващо професионално обучение. Текстът е развит в три основни части. В първата част е представен теоретичен аспект на продължаващото обучение в организациите. Във втора глава са анализирани иновативни подходи в оценката на потребността от последващо обучение. В третия раздел са синтезирани алгоритми и са оценени алтернативни методи за определяне на необходимостта от обучение. Работата завършва с  анализ, изводи и препоръки за приложимостта на иновативните практики за оценка на необходимостта от обучение в български условия.