Държавата и икономическото развитие на България от Освобождението през 1878 г. до Балканските войни (1879-1912 г.) – в търсене на ефективната политика - Димитров, Марко (Научни трудове, 2014)
В студията се разглежда дейността на българската държава в икономическата област и резултатите от нея в периода след Освобождението от турско робство през 1878 г. до войните, които България води във времето от 1912 до 1918 г. Акцентът в изследването е върху критичния анализа и оценката на икономическата политика на правителствата и нейното влияние върху промените в стопанството в края на ХІХ  началото на ХХ в. Посочват се положителните страни на тази политика, както и определени слабости в планирането и нейното осъществяване. Авторът аргументира свои мнения, различни от преобладаващите в историографията до този момент, по някои ключови въпроси на икономическото развитие на България и икономическата политика на българската държава  през този  период, като икономическите последствия  от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), индустриалната и селскостопанската политика на кабинетите след Освобождението, фискалната и външнотърговска политика на държавата  и др.
Keywords: Стопанска история на България; Държава; Икономика; Стопанска политика; Икономическо развитие; Стопанска история