Изследване на продуктово-пазарния профил в сектора за производство на млечни продукти - Радев, Радко (Научни трудове, 2014)
Настоящата студия е посветена на въпросите, които се отнасят до продуктово-пазарния профил на фирмите производители на млечни продукти в България. Интересът към темата е породен от участието на автора в разработване на бизнес стратегията за един от водещите производители в сектора за производство на млечни продукти. В хода на разработването на стратегията беше извършено обхватно проучване, което засегна всички значими конкуренти.В хода на изследването се очерта водещата роля на продуктово-пазарния профил. От една страна, чрез неговото изследване е възможно да се установи продуктовата специализация в разглеждания сектор, както и прилаганите от фирмите продуктово-пазарни и конкурентни стратегии. От друга страна се очерта мястото на продуктово-пазарния профил при вземането на свързани с тях решения.От методическа гледна точка в студията са представени основните продуктови и пазарни характеристики, чрез които се определя продуктово-пазарният профил на фирмите. За неговата комплексна оценка се предлага модифициран вариант на Бостънската консултантска група, чиито изходни постановки са в основата на предложените продуктови и пазарни характеристики.
Keywords: Продуктово-пазарен профил; Бизнес стратегии; Конкурентен анализ; Продуктово политика