Българските капитализми - Проданов, Васил (Научни трудове, 2015)
Предмет на това изследване са двата основни етапа, през които минава българският капитализъм от Освобождението до наши дни – 66 години първи български капитализъм между 1878 и 1944 г., както и 25 години развитие на втория български капитализъм през следващия четвърт век.Най-напред се реконструират основните характеристики на първия български капитализъм, възникнал в една страна, изостанала в своето развитие и представляваща периферия на западноевропейския капитализъм. Недостигът на ресурси и закъснялото развитие, както и геополитическата ситуация, свързана с двете световни войни и битката за хегемония между големите сили, определят неговите особености, както и в крайна сметка неспособността му да реализира модернизационните си задачи.След края на държавния социализъм се заговаря за „преход към демокрация и пазарна икономика”, но зад това се крие реалността на реставрация на капитализма в икономическо, политическо, легитимационно-идеологическо отношение, в целия обществен живот. Първият български капитализъм се опитва да се опира на силна държава, особено след 1934 г., докато за разлика от него вторият български капитализъм се появява във времето на глобална неолиберална вълна и в значителна степен разрушава държавата и рязко снижава ефективността на институциите.Три са основните характеристики на втория български капитализъм, анализирани в тази студия – компрадорство, клептократство, периферност. Това води и до неговата силна деструктивност, която специално се анализира в настоящата работа.
Keywords: Първи капитализъм; Втори капитализъм; Реставрация; Компрадорство; Клептократство; Периферност; Закъсняло развитие; Преход към демокрация; Източници на натрупване