Разпределение на властта в полето на виртуалния пазар на труда - Христова, Мариета (Научни трудове, 2016)
Студията представя емпирични резултати от дисертационен труд на тема „Българският виртуален пазар на труда и трансформацията на властта”. Разглеждайки пазара на труда като социално-икономическо поле на отношения и взаимодействия между наемен труд и капитал с протичащи два паралелни процеса на търсене и предлагане на работоспособност и на свободни работни места, то виртуалният пазар на труда е разгледан като мрежа от същите тези отношения и взаимодействия, осъществявани в информационна, комуникационна и технологична – виртуална среда. Изследвано е доколко и в каква степен всеки един от участниците на пазара на труда се е включил и участва във виртуалното пространство, допринася ли за неговото изграждането или само използва това, което до момента е създадено от другите.Изследователският проблем на научното изследване бе свързан с разпределението на властта между индивидуалните и колективни актьори, участващи във виртуалния пазар на труда. В студията са представени конкретни измерения на функционирането на виртуалния пазар на труда в България и трансформацията на властта, получени чрез интерпретацията и анализът на емпиричната информация от проведени авторови изследвания.
Keywords: Работоспособност; Виртуален пазар на труда; Властови отношения; Свободни работни места; Присъствие във виртуалното пространство; Разпределение на властта; Информацията като властови ресурс