Икономически функции на съвременното българско семейство - Мирчев, Михаил (Научни трудове, 2016)
Студията представя теоретико-методологическата постановка, инструментариума и основните резултати от изследователски проект, реализиран в периода 2009 - 2012 г., финансиран по НИД при УНСС. Преди това, в периода 2004 - 2009, аз работих в това изследователско поле в рамките на демографско-социологическия проект на Агенция АССА-М: „Семейството и бракът. Раждаемостта и възпроизводството на населението. Демографската ситуация и перспективите.” През 2014 г. Агенция АССА-М продължи емпиричния мониторинг чрез представителни изследвания.Семейството се разглежда не само като обект на стопанска и пазарна предприемчивост, но и като пряк икономически субект – със съпоставим ресурс за предприемчивост, инвестиции и стопанска активност. Семейството има и косвени икономически функции, доколкото е фундаментален „неикономически” фактор за икономическа модернизация, гражданска рамка и стимул или пречка и ограничител за такава модернизация.Анализират се преките и косвените икономически функции на съвременното българско семейство. Позиционира се в системата от фактори за икономическа и социална модернизация на България. Семейството като „неикономически фактор” се анализира в 6 проблемно-тематични полета: (1) преки икономически функции: бизнес, собственост, данъци, кредити, задължения; (2) подготовка за труд, мотивиран и производителен труд; (3) професионална реализация, кариера, стабилност; (4) платежоспособност, материален стандарт; (5) потребителска активност; (6) човешки капитал, социална (дез)интеграция.Тук си позволявам да акцентирам на три изследователски постижения: (1) дефинирана е проблематиката за стопанско-икономически функции (преки и косвени) на съвременното семейство в системен обхват; (2) операционализирани са основни блокове емпирични индикатори по основните сфери на реализация на съвременното семейство като пряк стопанско-икономически субект наред с ролята му на основен „неикономически” фактор за модернизиране на българската икономика (авторски въпросник); (3) изработена е методика за сравнителен анализ на данните от различни източници.
Keywords: Икономически функции; Производителен труд; Материален стандарт; Потребителска активност; Емпирично социологическо изследване; Емпирични индикатори; Сравнителен анализ; Семейство; Кариера; Човешки капитал; Семеен бюджет; Неикономически фактор