Ръководено стопанство и икономическо планиране – теоретични анализи и дебати сред българските икономисти през 30-те години на ХХ век - Пенчев, Пенчо (Научни трудове, 2017)
През 30-те и началото на 40-те години на ХХ век проблемите, свързани с теоретичното осмисляне на регулираното стопанство, привличат трайно вниманието на българските икономисти. Техните анализи са осъществени въз основа на неокласическата метатеория в комбинация с различни други теоретични подходи. Те успяват да посочат редица проблеми, свързани с дългосрочното функциониране на ръководеното стопанство – невъзможност по административен път да се овладеят и контролират спонтанните пазарни сили, ограничения на администрацията да провежда на практика предвидените в нормативните актовe на ръководеното стопанство мерки и т.н. Разработена е и нова теория на международната търговия, чийто автор се стреми да се откъсне от отхвърлената трудова теория на стойността. Основното съдържание на тази концепция се състои в твърдението, че в определени случаи протекционизмът може да има положителни последици. Убедително е доказана и несъвместимостта на капитализма с планирането.
Keywords: Планиране; Регулирана икономика; Теория; България