Пазарът – между собствения интерес на пазарния актьор и обществения интерес - Стоилова, Вяра (Научни трудове, 2018)
Статията тематизира връзката между собствения интерес на пазарния актьор и интереса на обществото от функционирането на пазара. Методологическият подход за анализа на тази връзка се основава на метафората за „невидимата ръка”. Целта на статията е да се обоснове намаляващата съдействаща роля на „невидимата ръка” за реализиране на обществения интерес. На основата на теоретико-аналитичния подход са дефинирани понятията „собствен” и „обществен интерес” и се обосновава различието между „собствен” и „егоистичен интерес”.
Keywords: Обществен интерес; Собствен интерес; Егоистичен интерес; „Невидима ръка”; Пазар