Постсоциалистически обществени траектории: демократичен и пазарен преход или завладяване на държавата? - Нончев, Андрей (Научни трудове, 2018)
В статията се дискутират алтернативни траектории на постсоциалистическите обществени трансформации с акцент върху едно обществено състояние, обозначавано като „завладяване на държавата“ (“state capture”). Представя се модел, който интерпретира завладяването на държавата не като анонимен безсубектен процес, а като следване на специфични рационални стратегии за придобиване,  концентрация и запазване на политическа и икономическа власт и извличане на икономически ползи/ренти. Реализацията на тези стратегии е свързана със създаването и функционирането на властови политико-икономически мрежи, които се стремят към контрол върху ключови публични институции на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Тези процеси имат системен характер и значими политически, икономически  и социални последици.
Keywords: Завладяване на държавата; Публични институции; Политико-икономически властови мрежи; Клиентелизъм; Корупция