Демографски предизвикателства пред европейските икономики в зората на четвъртата индустриална революция - Дамянов, Димитър (Научни трудове, 2018)
Демографските изменения често са сочени като една от най-важните и дълготрайни тенденции, влияещи върху икономическото развитие през втората половина на XX и началото на XXI век. Те поставят някои значими предизвикателства пред икономическата политика и пред индивидуалното поведение на икономическите агенти, предвид очакванията процесът да продължи да се развива в период, в който икономиките преживяват и съществена технологична трансформация. Статията разглежда досегашното влияние на демографските изменения върху различни аспекти на стопанското развитие на европейските държави. Направен е и опит за прогнозиране на бъдещото взаимодействие между демографските и разгледаните икономически процеси.
Keywords: Нова икономика; Технологична промяна; Демографска структура; Образование и икономическо развитие; Спестяване и инвестиции