Марксовият модел за развитието на обществото - съвременни предизвикателства - Чипев, Пламен (Научни трудове, 2018)
Статията цели да проектира Марксовия модел за обществено развитие върху реалии на съвременните развити икономики със задачата да оцени неговата релевантност отвъд идеологическите противоречия, доколкото това е възможно. Резултатите от оригиналното изследване, показват определено съответствие - запазва се принципното различие и противоречие между социалните слоеве, усилено чрез задълбочаващото се икономическо неравенство помежду им. Два от анализираните три варианта за неговото решаване също се вписват  в основни черти на Марксовия модел.
Keywords: Неравенство; Икономическа теория на К. Маркс; Развитие на обществото; Икономически противоречия; Социални слоеве