Същност на холизма и неговата приложимост към Марксовата теория - Градинаров, Борислав (Научни трудове, 2018)
Въпреки многобройните опити за оценка на икономическите идеи на Карл Маркс през последните 150 години, те все още разпалват спорове за своята методологическа природа и въздействие върху съвременната икономическата наука. Въз основа на анализ на методологическите характеристики на холизма, редукционизма, икономическия детерминизъм и др. в статията се аргументира тезата, че най-адекватно е Марксовата икономическа теория да се определи като партикулистка (от лат.Particula - част, елемент). Това е изследователски подход, който приема, че едни елементи от обществената система притежават трайно и устойчиво приоритетно място, играят лидираща функция спрямо останалите.
Keywords: Холизъм; Партикулизъм; Стопанска история; Икономическа теория; Методология; Икономически детерминизъм