Защо има толкова много марксизми? - Проданов, Васил (Научни трудове, 2018)
Статията търси отговор на въпроса защо от последните десетилетия на ХIХ век до днес има толкова различни видове марксизъм, претендиращи, че те най-адекватно изразяват идеите на Маркс. Последователно се анализират различните подходи към въпроса за много марксизми; причините за това многообразие; дали съществува някакво „твърдо ядро“, валидно за всички; как могат да бъдат разграничени основните видове марксизми.
Keywords: Марксизъм; Твърдо ядро; Подходи към марксизма