Перспективи за изменение на населението на България до 2040 г. - Борисова–Маринова, Кремена; Моралийска–Николова, Станислава (Научни трудове, 2019)
Сложилият се от три десетилетия режим на демографско възпроизводство в България и произтичащото от него остаряване на населението биха могли да въздействат неблагоприятно върху алтернативите за развитие на икономиката. В студията се представят основни резултати от изследването на перспективите за демографско развитие на страната до 2040 г. За целта са извършени преглед на публикуваните демографски проекции за България за посочения период, анализ на методологичните основи и прогнозните резултати. Анализирани са основни демографски показатели, описващи възможното развитие на населението през следващите 23 години: абсолютен брой на населението според различните варианти на проекцията, разпределения по пол, възрастови групи и области. Резултатите от всички достъпни проекции за броя на населението на България очертават сходни тенденции в демографското развитие на страната – неотклонно и съществено намаление на населението. Въпреки че в европейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо и остаряващо население, в условията на свободно движение на хора в ЕС редица демографски показатели зависят във все по-голяма степен от равнището и скоростта на икономическия растеж в страната. Анализът на прогнозни данни за броя и демографските характеристики на населението е условие за разработване на реалистични и добре балансирани стратегии за развитие на страната и за провеждане на необходимите политики за постигане на поставените цели.
Keywords: Прогнозиране на населението; Демографски проекции и прогнози; Проекции по области