Кръговата икономика в България – перспективи и предизвикателства - Иванова, Ваня (Научни трудове, 2020)
Цел на настоящата статия е да очертае състоянието и перспективите за развитие на кръговата икономика в България, като същевременно докаже необходимостта от адекватни мерки от страна на публичните власти за насърчаване на подобна промяна. Разработката се базира на първично проучване за нагласите на българските работодатели за провеждане на корпоративна политика, свързана с принципите на устойчивото развитие, направено сред 200 предприятия. Използвани са статистически, социологически и аналитични методи. Анализът доказва наличие на неизползвани възможности, свързани не просто с по-ефективното използване на ресурсите, както в частния, така и в публичния сектор, но и с подценяване на значимостта на проблема.
Keywords: Ефективно използване на ресурсите; Иновативни технологии; Екологощадящо производство; Кръгова икономика; Управление на отпадъците; Енергийна ефективност