Теоретични измерения на конвергенцията в разходната структура на БВП в Еврозоната - Величков, Николай (Научни трудове, 2020)
Целта на разработката е да се разкрият множеството макроикономически проекции на разходната структура на БВП, въз основа на което да се аргументира икономическата значимост на конвергенцията по отношение на тази структура за страните от Еврозоната. Във връзка с това се достига до извода, че постигането на конвергенция в разходните компоненти на БВП за страните от Еврозоната е необходимо условие за сближаване на основните характеристики на техните икономики. Това сближаване се отнася преди всичко до факторната предпоставеност на растежа и протичането на бизнес цикъла, което е важно условие за ефективното функциониране на Икономическия и паричен съюз на ЕС.
Keywords: Разходна структура на БВП; Конвергенция; Еврозона