Подходи за признаване на актив в резултат на ПЧП – счетоводни аспекти - Маркова, Мария (Научни трудове, 2020)
Концепцията за контрол все по убедително навлиза като основа за признаване на активи и приходи. Авторът е направил опит да анализира отражението на прилагането на тази концепция при признаване на активи в резултат на ПЧП. Достигнал е до извода, че класификацията на даден договор като лизинг или концесионна услуга се основава на задълбочен анализ на съвкупност от клаузи в ПЧП договора, които класифицират инфраструктурата като актив на лизинг (МСФО16) или нематериален, респективно финансов актив, съобразно КРМСФО Разяснение 12.
Keywords: Публично-частно партньорство; Лизинг; Концесия; Концепция за контрол; Счетоводство