Криптовалутата – счетоводно предизвикателство - Брезоева, Бойка (Научни трудове, 2020)
Криптовалутата е нов счетоводен обект, продукт на съвременните технологии и дигитализация на стопанския живот. В сегашните счетоводни стандарти няма ясно откроени  правила за счетоводното третиране на криптовалутата и затова на практика се прилага разнообразна счетоводна политика, но с преобладаващ превес на  отчитане по справедлива стойност в печалбата или загубата. Тази практика обаче се ограничава от публикуваното тълкувателно становище на Комитета за разяснения на МСФО (КРМСФО) от м. юни 2019 г., с което се изисква в условията на действащите МСФО криптовалутата да бъде отчитана като материален запас, ако се държи за продажба, и като нематериален актив във всички останали случаи. В статията се анализират възможните счетоводни третирания на криптовалутата въз основа на нейната икономическа характеристика и се оспорва обосноваността на това  тълкувателно решение на КРМСФО от гледна точка на уместността и полезността на информацията относно криптовалутите във финансовите отчети на предприятията за потребителите. Криптовалутата обаче не притежава типичните черти на нематериален актив или материален запас, а по скоро на финансов актив (въпреки че не отговаря на сегашното определение за финансов актив в МСС 32 Финансови инструменти: представяне), тъй като предприятието може да реализира директен паричен поток чрез нейната продажба или като я използва като средство за размяна.Затова най-уместна и полезна информация се постига чрез третирането ? като финансов актив. Този извод се подкрепя и от преобладаващата практика на много компании в световен мащаб. Поради тази причина Съветът по Международни счетоводни стандарти (СМСС) трябва да преразгледа или определението за парични средства (или това за парични еквиваленти) в МСС 7 Отчети за паричните потоци, така че криптовалутите да бъдат включени в състава им, или определението за финансов актив (различен от парични средства).
Keywords: Криптовалута; Биткойн; Блокова верига; Добиване на криптовалута; МСФО; Модел на финансов актив; Модел на нематериален актив; Модел на материален запас