Въздействие на нетарифните мерки от трети страни спрямо износа на стоки от Р България - Антов, Момчил (Научни трудове, 2020)
Прилаганата външнотърговска политика на Европейския съюз обхваща всички мерки, засягащи вноса и износа на стоки, които са въведени по отношение на трети страни. Подобни мерки има въведени и в страните – партньори на ЕС и те оказват въздействие върху възможността на европейските износители (в т.ч. и на българските) да реализират своите стоки на тези пазари. Представените данни в статията показват негативното въздействие спрямо българския износ на въведените спрямо ЕС нетарифни мерки от страна на останалите държави по света.
Keywords: Митнически контрол; Нетарифни мерки; Забрани; Ограничения