Модернизиране на авторското право с последната директива относно закрилата на авторското право в единния цифров пазар 2019/790 - Атанасова, Христина (Научни трудове, 2020)
Статията съдържа анализ на новата регламентация на авторското право в единния цифров пазар съгласно приета Директива (ЕС) 2019/790 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година относно авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар и за изменение на директиви 96/9/ЕО и 2001/29/ЕО2019/790. Тя е една от мерките, които ЕС предприема с цел модернизиране на съществуващата регулаторна рамка. Проведеното изследване обхваща причините за приемането на директивата, нейната същност и очакваните резултати.
Keywords: Авторско право; Цифров пазар; Доставчици на онлайн услуга за споделяне на съдържание; Сродно право за издателите на преса