Дигиталната икономика – някои етически аспекти - Драмалиева, Валентина (Научни трудове, 2020)
В първата част на текста се очертава същността и спецификата на дигиталната икономика, като се представят основни и свързани понятия и термини, с които тя се изследва по света. Втората част намира предпоставки за етическата страна на дигиталната реалност в това, че там нищо не се случва спонтанно, а се изискват целенасочени усилия и адаптиране на всички равнища, което кара субектите да правят избор, да взимат решения и да носят отговорност за разумната си дейност. Третата част очертава типични етически проблеми; систематизира основни етически ценности и принципи, които надеждно могат да се ползват като критерии за оценка на етическата правилност в дигиталната среда; посочва 20 актуални въпроси, които поражда етическият анализ. Заключението е кратко обобщение и изводи от разсъжденията.
Keywords: Технологична промяна; Индустрия 4.0; Етически аспект на дигиталната икономика; Етически ценности и принципи за анализ на дигиталната икономика; Технологичен риск; Дигитална икономика