Политическа икономия на дигиталната икономика - Проданов, Христо (Научни трудове, 2020)
Студията си поставя за цел да подложи на политикономически анализ последиците от мащабната трансформация, която настъпва в съвременните общества в резултат на прехода към дигитална икономика. Подходът в този смисъл е политикономически, стъпващ върху разбиранията на класическите политикономисти, които изследват икономическия цикъл и различните категории на производството, размяната, разпределението и потреблението, смятайки че в този процес хората встъпват в определени отношения помежду си и че тези отношения се регулират от политиката. В същото време политикономическата система не се разглежда статично, а в процеса на нейните еволюция и трансформация, които налагат необходимостта от нови политикономически подходи и парадигми към разгръщащата се през последните години дигитална икономика, която внася множество нови характеристики в политикономическите системи. В процеса на изследването на икономическия цикъл и на различните икономически категории за първи път е направен цялостен опит за разкриване на същностните промени в тях и на движещите дигиталната икономика политикономически механизми като практическите изводи и предложения са свързани с необходимостта от мащабна и системна трансформация на съвременните държави.
Keywords: Капитал; Четвърта индустриална революция; Потребление; Дигитална икономика; Производство; Труд; Стойност; Разпределение; Политическа икономия; Обмен