Изследване на дългосрочната мотивация на студенти практикуващи футбол и аеробика в учебно-тренировъчните занимания по „физическо възпитание“ в УНСС - Гаджев, Милен; Стоилов, Иван; Игнатова, Милена; Барова, Ива (Научни трудове, 2021)
Образованието е дейност, която изисква дългогодишни усилия и постоянство, умения за възприемане на информация и нейното творческо използване. Дългосрочните цели служат като координиращи основания, от които се извличат конкретни цели на ежедневния живот и поведението може да бъде осмислено и отнесено в по-дълга времева перспектива както към миналото, така и към бъдещето. Целта настоящето изследване е проучване мнението за личностна оценка на дългосрочната мотивация при  студенти от УНСС, София. Резултатите от изследването са обработени математико-статистически чрез: вариационен анализ; относителен дял; сравнителен анализ на две независими извадки чрез U-критерия на Man Whitney; χ квадрат на Пиърсън. В дългосрочен план жените са по-мотивирани за развитие спрямо мъжете, но различията не са статистически значими по-всички въпроси. Мотивацията при студентите по-висока в сравнение със средната сред общата популация. Според нас обаче, мотивацията се променя в хода на ученето и предполагаме, че е по-висока при студентите завършващи образование си.
Keywords: Дългосрочни цели; Мотивация и образование; Студенти