Висше образование в България – инструмент за ограничаване на „изтичането на мозъци“ от страната - Димитров, Атанас (Научни трудове, 2021)
Настоящата публикация разглежда съществуващи пропуски и недостатъци в система на висшето образование в България, които допринасят за „изтичането на мозъци“. Статията анализира публично достъпни документи, данни и други информационни източници и предлага мерки, насочени към привличане на бъдещи студенти от България и чужбина чрез подобряване на качеството на висшето образование. Застъпва се твърдението, че в университетските учебни програми следва да отразяват не само интересите на бизнеса, но и националния и международен контекст и нуждите на обществото.
Keywords: Изтичане на мозъци; Емиграция; Интегритет; Висше образование; Етика