Фактори за устойчиво завръщане на висококвалифицирани българи: мотивации и професионални траектории - Иванова, Ваня (Научни трудове, 2021)
Висококвалифицираната миграция е желаната миграция по целия свят в началото на 21 век. Привличането обратно и задържането на висококвалифицираните кадри се превръща в политика на много страни със скорошна емигрантска история. Студията изследва мотивационните фактори и професионалните траектории на млади висококвалифицирани българи, завърнали се в България около 2010 г., като сравнява и анализира отговорите на респондентите, дадени от една до три години след завръщането им в България с нагласите им десет години по-късно. Изследването използва методология на качествено дълбочинно проучване на базата на полу-структурирани интервюта и стойността му се базира на времевата рамка, сравнимостта на ситуацията на респондентите в период от десет години (т. нар. longitudinal study). Студията се фокусира върху: устойчивостта на завръщането: дали висококвалифицираните завърнали се са все още в България; професионална реализация: как са се развили техните професионални траектории във времето; други фактори за устойчиво завръщане: какво ги задържали в България освен професионалната реализация  и гражданска активност: до каква степен върналите се участват в различни форми на граждански инициативи. Като основни изводи и фактори за устойчиво завръщане се открояват развитието на икономиката и възможностите за иновации, разработване на нови професионални ниши, заедно със социалните фактори като създаване на семейство и/или грижата за възрастни родители/роднини.
Keywords: Устойчиво завръщане; Висококвалифицирани завърнали се; Професионални траектории; Гражданска активност; България