Специфични особености при осъществяване на независим финансов одит на финансовите отчети на транспортните предприятия - Начкова, Мая (Научни трудове, 2021)
Независимият финансов одит на финансовите отчети на транспортните предприятия се характеризира със специфични одиторски процедури, с цел определяне на надеждна база за изразяване на одиторско мнение от страна на дипломираните експерт-счетоводители, регистрирани одитори, проверяващи и заверяващи финансовите отчети на тези предприятия относно спазването на счетоводния принцип „Действащо предприятие“. Регистрираните одитори трябва да проверяват за своевременното, достоверно, обективно, правилно, вярно и точно представяне, във всички съществени аспекти, на информацията за имущественото и финансово състояние на транспортните предприятия и за финансовите им резултати, получени в резултат на тяхната дейност. Целта е да се представят, обосноват и откроят в светлината на добрите световни одиторски практики специфичните характеристики на обектите на счетоводно отчитане, формирани в следствие на специфичната дейност на транспортните предприятия, както и прилаганите одиторски процедури при провеждане на независимия финансов одит на техните финансови отчети.Представената разработка може да се използва при провеждането на различни видове финансов одит – вътрешен одит, осъществяван от вътрешните одитори на самите транспортни предприятия; независим финансов одит, осъществяван от дипломирани експерт-счетоводители, регистрирани одитори и външен одит, осъществяван от държавните органи по повод на данъчното облагане на дейността на транспортните предприятия.
Keywords: Независим финансов одит; Финансов одит; Финансови отчети