Възходът на дигиталните платформи – ефекти върху конкуренцията - Пиримова, Вера; Манчева, Иванина (Научни трудове, 2021)
Изследването е теоретичен анализ, концентриран върху многостранните пазари (платформи) като специфична форма на конкуренцията в дигитален контекст. Описваме детерминантите на възхода на платформите и техния ефект върху конкуренцията. Усилени от дигитализацията, мрежовите ефекти, икономиите от мащаба, високите невъзстановими разходи и разходи за превключване водят до зависимост (lock-in). Това променя природата на конкуренцията, както и някои ключови характеристики на създаването на стойност на традиционните пазари на стоки и услуги. Целта е да се опишат предизвикателствата, които платформите създават и те да се разгледат от гледна точка на възможните регулаторни решения.
Keywords: Онлайн платформи; Мрежови ефекти; Дигитизация; Пазарно влияние