Доходното неравенство в Европейския съюз и неговата взаимовръзка с икономическия растеж и бедността - Моралийска–Иванова, Моника (Научни трудове, 2021)
Целта на студията е да изследва две сериозни предизвикателства пред Европейския съюз – бедността и социалното изключване, от една страна, и неравенството в доходите, от друга. Задачите включват: 1) анализ на показателите за доходно неравенство на равнище ЕС и като вариации между държавите членки; 2) емипирична проверка на две хипотези чрез анализ на регресионна зависимост между икономическия растеж, бедността и неравенството в ЕС в периода 2010 – 2019 г. 3) анализ на основни фактори за доходно неравенство в ЕС. Тезата е, че доходното неравенство в ЕС е сериозен социален и икономически проблем, който се влияе положително от икономическия растеж и преразпределението. Хипотезите, които се проверяват чрез иконометричния анализ, са: а) Положителният икономически растеж в ЕС води до намаляване на бедността и б) Положителният икономически растеж в ЕС води до намаляване на неравенството (в периода 2010 – 2019 г.). Методологията включва: сравнителен анализ, регресионен анализ, индукция и дедукция, метода на Бургиньон „Триъгълник растеж-неравенство-бедност“ (Bourguignon, 2004). Направени са препоръки. Получените резултати показват, че: 1) съществуват значителни вариации в социалните индикатори бедност и неравенство в държавите членки на ЕС; 2) съществува пряка връзка между икономическия растеж и намаляването на бедността и доходното неравенство в ЕС; 3) съществуват разнообразни фактори за доходното неравенство в ЕС.
Keywords: Европейски съюз; Доходно неравенство; Социално изключване; Бедност; Икономически растеж