За понятието „започнало изпълнение“ при отметнината (чл. 308 от Търговския закон) - Вангелова, Златка (Научни трудове, 2021)
В правната литература няма еднозначно тълкуване на крайния момент, до който страна по договор може да се отметне от него. Според едното схващане, решаващо е реалното започване на изпълнението, а, според второто, това е настъпването на падежа на изпълнението било на отмятащата се, било на насрещната страна. В доклада е възприето за по-правилно второто схващане и е представена аргументация в негова подкрепа.
Keywords: Отказ от договор; Отметнина; Неустойка; Падеж; Неизпълнение