Конвенцията за биологичното разнообразие и защитените природни територии: екологоправни аспекти - Пенчев, Георги (Научни трудове, 2022)
Основната цел на настоящото изследване е анализ на Конвенцията за биологичното разнообразие и протоколите към нея в светлината на нейното значение за защитените природни територии. Основната задача на изследването се състои в разглеждане на правните мерки, уредени в съответните международни споразумения и въвеждането им в българското законодателство. Използват се сравнителноправният и формално-логичният методи на научно изследване. Резултатът на изследването е свързан с формулирането на някои по-общи изводи от разгледаната международноправна уредба и предложения за нейното усъвършенстване.
Keywords: Защитени природни територии; Биологично разнообразие; Конвенция