Кръговата икономика – лост за прехода към устойчиво потребление - Иванова, Ваня (Научни трудове, 2022)
В новоприетата амбициозна стратегия на ЕС – Европейски зелен пакт, икономическият растеж, справедливият екологичен преход, ресурсоефективната и нискокарбонова икономика са ключови акценти за развитие през следващото десетилетие. Стъпвайки върху Новите цели за устойчиво развитие на ООН (SDG) тази трансформация минава през промяна в бизнес моделите на фирмите и домакинствата. Целта на настоящата статия е да покаже възможността концепцията за кръгова икономика да се превърне в лост за прехода към модел на устойчиво потребление. Изследвана е връзката генериране на битови отпадъци от домакинствата и икономическия растеж в България и Франция. Показани са добри практики по предотвратяването на {~~разхищението~>разходването~~} на храни. Използвани са изцяло вторични данни и дескриптивен анализ. Резултатите показват съществуващ значим потенциал за намаляване на {~~дела~>количество~~} на хранителните отпадъци и повторното им използване. Очертават се определени дефицити в нормативната и институционална рамка в България.
Keywords: Управление на битови отпадъци; Устойчиво потребление; Разхищение на храни; Кръгова икономика