Социална и солидарна икономика в България и Румъния: проблеми и възможности за развитие - Маринова, Цветелина (Научни трудове, 2022)
На Балканите съвременното развитие на социалната и солидарна икономика е резултат преди всичко от икономическите и социалните предизвикателства, пред които са изправени държавите в прехода, слабата ефективност на националните институции и социални политики и ограничените преразпределителни възможности на държавите, както и от тяхната геополитическа и икономическа ориентация към Европейския съюз и преноса на идеи и институции от развитите европейски държави. Настоящото изследване обхваща две балкански държави (България, Румъния). Основна цел на изследването е да бъдат представени основни предизвикателства, както и възможностите за развитие на сектора на социалната и солидарна икономика.
Keywords: България; Социална и солидарна икономика; Социални предприятия; Румъния; Кооперации; Европа; Публична политика