Международни академични програми и модели за обучение по противодействие на корупцията и приложението им в УНСС - Спасов, Светослав (Научни трудове, 2022)
Обучението по противодействие на корупцията е сравнително нов аспект в образователните и академичните програми на българските университети. Настоящото изследване си поставя за цел да проследи водещите световни модели и добрите практики, разработени от Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на Организацията на обединените нации (UNODC), сред които: Антикорупционната академична инициатива (ACAD), Антикорупционният курс (The Anti-Corruption Course), Инициативата „Образование за справедливост“ (Education for Justice Initiative) (E4J) и др. Представени са в резюме и Програмите на Международната анти-корупционна академия (IACA), както и на водещи световни университети, държавни институции и неправителствени организации. В материала се анализира приложението на моделите по антикорупционно обучение в УНСС и се изразяват препоръки за по-нататъшното му развитие и задълбочаване.
Keywords: Антикорупция; Правоприлагане; Академични програми; Образование; Образователни модели