Спомен за моя учител професор Коста Димитров Пергелов - Орешкова, Христина (Научни трудове, 2023)
Статията е посветена на 100-та годишнина от рождението на видния български учен икономист и счетовед Коста Димитров Пергелов. Авторът изразява дълбоката си благодарност и признателност към заслужилия професор Коста Димитров Пергелов – доайен на счетоводната наука и практика, на счетоводното образование и на следдипломното обучение в България.Статията е изява на преклонението и възторга на автора пред високохуманното и благородно дело и богатото научно творчество на професор Коста Пергелов. В нея се осветяват същностни черти от интелектуалния, духовен и душевен облик на Професора, неговата колоритна и завладяваща личност, нравствено-етична извисеност и ерудиция. Разкрива се благотворното влияние на професор Коста Пергелов като учен, преподавател, педагог и възпитател върху поколения студенти, млади творци, изследователи, преподаватели. Огромният принос на Професора за счетоводството като наука и практика, за счетоводното образование, за създаването и функционирането на системата за следдипломно обучение в България се откроява и подчертава.Авторът пресъздава свои спомени от дългогодишното си сътрудничество с професор Коста Пергелов и се опира на трудове, създадени от Професора, превърнали се в емблематични за съвременната българска счетоводна наука, в същинска част от нейния златен фонд.
Keywords: Счетоводно образование; Коста Пергелов; Харизматична личност; Счетоводна наука; Счетоводна практика