Детско и младежко участие: нагласи на децата и младите хора към демокрацията - Брестничка, Мария (Научни трудове, 2023)
Нагласите на децата и младите хора към демокрацията определят както тяхното участие в обществения и политическия живот, така и развитието на общественото разбиране за демокрацията като цяло. Макар децата и младите хора между 15 и 24 години да са едва близо 10% от населението на страната, тяхното участие е от ключово значение за националния прогрес и политическите процеси. През последните години се наблюдава нисък интерес и нива на участие в демократичните процеси именно на хората в ниските възрастови групи, което настоящото проучване проследява, използвайки данни от десетата вълна на Европейското социално изследване за България.
Keywords: Демокрация; Гражданско участие; Детско и младежко участие; Социални неравенства; Икономически неравенства