Неолибералната представа за българското здравеопазване: разновидност или познавателен дисонанс - Тодорова, Елка; Ченгелова, Емилия (Научни трудове, 2023)
Статията разглежда въпроса за неолибералния характер на българското здравеопазване, което веднъж и много бързо въведено, формира разновидности, съчетаващи неолиберални и обратни на неолиберализма тези. Това се проследява в анализ на представите на българските граждани, генерирани при ISSP изследвания в България през 2021 и 2022 г.  Тъй като двете изследвания ползват идентични въпроси, могат да се правят сравнения, свързани с представите и нагласите към здравеопазването, ваксинирането, здравните неравенство и др. Резултатите потвърждават тезата, че нагласите към здравеопазването обвързват неолиберални с други противоречиви нагласи, което е пример за разновидност от типа „roll back“ неолиберализъм (Peck, 2002).
Keywords: Здравеопазване; Нагласи към здравна грижа; Здравни неравенства; Доходни неравенства; Неолиберализъм