Несъвършенства в законодателството, уреждащо критериите за възлагане на обществени поръчки и влиянието им върху сектор „Води“ при изпълнение на проекти, финансирани от Кохезионния фонд на ЕС - Нейчев, Стоян (Научни трудове, 2023)
Предмет на изследването е анализ на някои разпоредби на действащото законодателство в областта на обществените поръчки с фокус критериите за тяхното възлагане. В резултат са идентифицирани някои слабости в националното законодателство, които са пречка пред реализиране на мерки, финансирани чрез Кохезионния фонд (КФ) на Европейския съюз (ЕС) в сектор „Води“. Изводите, установени при сравнителен анализ спрямо приложимото вторично право на Съюза, могат да послужат за предложения за законодателни изменения, тъй като установените несъвършенства оказват негативно влияние не само спрямо сектора, но и в цялост при управлението на публични ресурси в условия на ограничения на размера им.В практически аспект, изследването има за цел (а и краен резултат) да осъществи връзка между пропуски в националната нормативна уредба, касаеща възлагане на договори за обществени поръчки и влиянието им, отнасящо се до състоянието на операторите в сектор „Води“, а в по-широк аспект – трайната невъзможност за постигане на съответствие спрямо правото на ЕС в сектора, породено от тях.По отношение на методологията на изследване са приложени методи като анализ и синтез, индукция и дедукция, сравнителен анализ и съпоставка и в случаите, в които е възможно и приложимо – емпирична проверка. В допълнение, приложена е обработка на данни, придобити в хода на изследването (налична съдебна практика).
Keywords: Критерии за възлагане на обществени поръчки; Сектор „води“