Съвременни форми на потребителско кредитиране в търговията на дребно - Петков, Бисер (Научни трудове, 2023)
Потребителското кредитиране е основният канал на взаимодействие между финансовата система и търговията на дребно. Бурното развитие през последните години на  финтех индустрията, от една страна, и на електронната търговия, от друга, раждат нови форми на потребителско кредитиране, които отговарят по-добре на потребностите на съвременните омниканални потребители и носят допълнителни ползи на търговците. Фокусът на вниманието в статията е насочен към потребителското кредитиране в точката на продажбата (от англ. – POS lending), което има целеви характер и предполага непосредствено взаимодействие между кредитора и търговеца. Наред с анализа на данните за развитието на българския пазар на традиционните форми на стоково кредитиране (потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане), в статията се изследват сравнителните предимства и недостатъци на бизнес модела, който е в основата на новия и бързо навлизащ персонален кредитен продукт известен под наименованието „Купи сега, плати по-късно“ (от англ. – Buy Now Pay Later).
Keywords: Потребителски кредит; Кредитиране в точката на продажбата; Купи сега, плати по-късно